ReRURAL- Obnova ruralnih područja

Projekat je finansiran od strane Evropske klimatske inicijative (EUKI) Federalnog ministarstva ekonomskih poslova Njemačke i BMWK.

Cilj projekta je jačanje svijesti o energetskom siromaštvu u ruralnim područjima jugoistočne Evrope, te mogućnostima energetske tranzicije i osnivanja energetskih zajednica.

Ključne aktivnosti projekta su usmjerene na izgradnju kapaciteta javnih institucija na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, potencijalnih osnivača energetskih zajednica, kao i civilnog društva kroz radionice, info dane i ljetne škole. Posebna pažnja će se posvetiti mladima koji će učestvovati u ljetnjim školama u Sloveniji i Hrvatskoj, u sklopu kojih će biti organizovane posjete primjerima dobrih praksi.

Projekat će rezultovati alatom za planiranje mjera energetske efikasnosti i integraciju obnovljivih izvora u energetskim zajednicama, izvještajima i vodičem za ruralne zajednice u cilju suzbijanja energetskog siromaštva.

Partneri na projektu su SDEWES Centar, Grad Đurđevac, RDA Green Karst, Balkan Green Foundation i LIR Evolucija. Projekat ReRURAL započeo je 1. decembra 2023. godine, i traje 26 mjeseci.

Povezane vijesti

ZAPOŠLJAVAMO

Pročitaj više

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite životne sredine

Pročitaj više

BH GREEN AWARDS

Pročitaj više