EU podrška unapređenju radnih i ljudskih prava kroz digitalizaciju

Partnerske organizacije LIR Evolucija i Nešto Više implementiraju projekat „EU podrška unapređenju radnih i ljudskih prava kroz digitalizaciju“.

Cilj projekta je jačanje svijesti, unapređenje znanja, zaštita i promocija, te edukacija ciljnih grupa o digitalnim tehnologijama za unapređenje kvaliteta života u kontekstu radnih i ljudskih prava. Projekat će doprinijeti jačanju znanja zaposlenih marginalizovanih grupa u BiH o digitalnim i radnim pravima, te sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu, kako bi se podržao dostojanstven rad.

Kroz implementaciju projekta će biti organizovani sastanci zainteresovanih strana, dodijeljeni grantovi za projekte lokalnih organizacija civilnog društva, organizovane edukativne aktivnosti na teme jačanja znanja o ljudskim pravima i zaštiti na radu, IKT i poboljšanju komunikacionih vještina u online okruženju. U sklopu edukativnih aktivnosti će biti predstavljeni projektni rezultati: Izvještaj o stanju ljudskih, digitalnih prava i zaštite i sigurnosti na radu u BiH, te Vodič o ljudskim i digitalnim pravima.

Pilot aplikacija „Poslovni savjetnik“, sa informacijama o ljudskim i digitalnim pravima, zaštiti i sigurnosti na radu; te upitnik o poslodavcima i njihovom poštovanju navedenih prava uz mogućnost promocije najboljih poslodavaca kao primjera dobrih praksi, će biti razvijena za 10 lokalnih zajednica.

Kroz projekat će organizacije civilnog društva imati mogućnost da apliciraju za grant sredstva do 6.000,00 EUR za realizaciju projekata kojima napređuju vlastite kapacitete u oblastima ljudskih i digitalnih prava, zaštite i sigurnosti na radu.

Projekat je finansiran iz EU sredstava kroz Tematski program za ljudska prava i demokratiju.

 

Povezane vijesti

ZAPOŠLJAVAMO

Pročitaj više

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite životne sredine

Pročitaj više

BH GREEN AWARDS

Pročitaj više