Otvorena radionica za tehničku obradu drveta, projekat ILO LEP

U okviru projekta „Jačanje lokalnih partnerstava za unapređenje tržišta rada i povećanje zaposlenosti“ kojeg finansira Evropska unija i Međunarodna organizacija rada (ILO), 10.12.2018. godine u Poslovnoj zoni Ramići Banja Luka zvanično je otvorena radionica za tehničku obradu drveta koja je opremljena kroz projekat. Vrijednost nabavljene opreme je približno 37.000,00 KM. Oprema će biti korištena u toku obuka iz tehničke obrade drveta za nezaposlena lica. Obuke će početi u decembru 2018.

Projekat implementira  LIR Evolucija zajedno sa partnerima: Opštinom Laktaši, JU Zavod za zapošljavanje RS, Pčelarskom zadrugom Krajinamed i Školom učenika u privredi Banja Luka.

Cilj projekta je povećati zaposlenost i omogućiti samozapošljavanje na geografskom području opština Laktaši, Čelinac i grada Banja Luke, te doprinijeti strateškom razvoju tržišta rada BiH kroz formiranje održivog lokalnog partnerstva za zapošljavanje i usklađivanje ponude i potražnje za kvalifikovanom radnom snagom.

Projektom će se uspostaviti održivo lokalno partnerstvo za zapošljavanje, pripremiti i uspostaviti programi obuka za tehničku obradu drveta i obuka iz pčelarstva, održati obuke za tehničku obradu drveta i obuke iz pčelarstva, podijeliti podsticaji za samozapošljavanje u sektoru pčelarstva za 10 nezaposlenih lica, omogućiti zapošljavanje najmanje 60 lica u sektorima drvoprerade i pčelarstva; održati obuke iz informacionih i komunikacionih tehnologija, održati Sajam poslova u Laktašima, pripremiti izvještaj o analizi strukture nezaposlenih na ciljnom području, te izraditi Akcioni plan zapošljavanja. 

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje, na području opština Laktaši, Čelinac i Grada Banja Luka, je jedno od 15 partnerstava u Bosni i Hercegovini čiji rad se finasira kroz projekat lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji EU finansira sa 4 miliona eura a provodi ILO i za cilj ima prekvalifikaciju skoro 2.000 nezaposlenih i zapošljavanje njih najmanje 620.