#MadeInBiH: „Čudna Šuma“

Kao pasionirani zaljubljenik u prirodu, a posebno pčelarstvo, Mirela Tešanović iz Banjaluke je nakon više od 20 godina stresnog rada u kancelariji i na terenu ostvarila svoju dugogodišnju želju i osnovala pčelarsko gazdinstvo.

Zahvaljujući podršci Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Krajina u okviru projekta EU4BusinessRecovery Mirela je dobila izuzetnu podršku za početak i razvoj poslovanja.

„Pokretanjem vlastitog posla, dobila sam priliku da provodim više vremena sa svojom porodicom i to je nešto što mi ranije mnogo nedostajalo. Rad na pčelinjaku i prikupljanje pčelinjih proizvoda su izvrsna prilika za boravak u prirodi i doprinose našem zdravijem načinu života. Smatram da odgovornim i uspješnim radom mogu ostvariti značajne poslovne rezultate i pomoći razvoju lokalne zajednice, putem plasiranja meda i drugih pčelinjih proizvoda izvrsne kvalitete.“, ponosno izjavljuje Mirela.

Imala je priliku da učestvuje u stručnim obukama „Pokreni i Unaprijedi svoj posao“, koje se izvode po metodologiji Međunarodne organizacije rada, gdje je stekla nova znanja i preduzetničke vještine. Značajan segment podrške je svakako finansijska podrška Evropske unije koja joj je u velikoj mjeri pomogala u nabavci pčelinjih društava, pčelarske opreme i drugih sredstava potrebnih za uspješan start. Savjetodavna uloga i praćenje uspjeha je takođe veliki podstrek da nastavi razvijati svoj biznis.

Osvrćući se na svoja svakodnevna iskustva, Mirela kaže: „Sa zadovoljstvom mogu istaći da rad na pčelarskom gazdinstvu polako postaje naš porodični posao. Za sada imam veliku podršku supruga, a primjećujemo i da se budi interesovanje kod naših kćerke i sina koji uz studentske obaveze pomažu kada je potrebno. Imajući u vidu da su naši kapaciteti još uvijek mali, trenutno u ponudi imamo med, polen i propolis.  Planiramo da u skoroj budućnosti proširimo paletu proizvoda uključujući vosak, pergu i matičnu mliječ, a kasnije i meleme, pčelinji otrov i apiterapiju inhalacijom u apikomori. Kada se naše pčelarsko gazdinstvo razvije do broja pčelinjih društava o kojima možemo stizati adekvatno voditi brigu, onda bih počela i sa prodajom rojeva pčela.“

Mirela je posvećena da uz podršku porodice razvije Pčelarsko gazdinstvo „Čudna Šuma“ u jedinstven i prepoznatljiv #MadeinBiH brend sa tradicijom, koji će na tržištu potrošačima nuditi kvalitetne pčelinje proizvode i promovisati zdravi način ishrane i život u harmoniji sa prirodom.