Dan zaštite životne sredine

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine i Dana rijeke Sane, koji se obilježava svake godine 5. juna, Eko HUB Banja Luka i Eko HUB Mrkonjić Grad su organizovali okrugli sto i tradicionalnu štafetu Aqua Sana.

Okrugli sto je organizovan 4.6.2021. godine u selu Pecka. Predstavnici opština Mrkonjić Grad, Oštra Luka, Ribnik, grada Prijedora, JU “Vode Srpske”, Republičkog Zavoda za zaštitu i nevladinih organizacija razgovarali su o aktivnostima za zaštitu rijeke Sane i njenih izora.

Štafeta Aqua Sana je organizovana u subotu 5.6.2021 kada je kao i u protekle dvije decenije zahvatila vodu na izvorima koji se nalaze na području opština Mrkonjić Grad i Ribnik, pa putem sliva rijeke Sane, kroz opštine Ključ, Sanski Most došla do grada Prijedora gdje su štafetu preuzeli članovi reprezentacije u drumskom biciklizmu BiH i uputili se prema opštini Novi Grad gdje se i nalazi ušće rijeke Sane. Štafeta završava svoj put u na ušću rijeke Sane sa rijekom Unom, gdje je voda sa izvora simbolično izlivena sa porukom da se rijeka Sana još više treba čuvati i da bude istog kvaliteta i čistoće kako na izvoru tako i na ušću.

Eko HUB Banja Luka implementira LIR Evolucija u okviru projekta Misli o prirodi! koji realizuje Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.