Obnovljivi izvori energije...
Solarni paneli...
Mreža vjetroturbina...
Infracrveno snimanje objekata
Upravljanje otpadom, recikliranje i...
Termografski prikaz objekta, uz koristenje IC kamere
Solarna energija...
Vjertoelektrane...
Ekološka osvještenost...
Energija vjetra...
Obnovljivi izvori energije...
Upravljanje otpadom
Vjetroenergija...
Waste management...

Novosti

SMART INNO Oglas – Oprema

LIR Evolucija u okviru projekta SMART INNO, IPA jadranskog programa prekogranične saradnje i Razvojnog fonda projekta CREDO traži dobavljače opreme za energetske preglede. Više informacija možete pogledati ovde. Molimo zainteresovane kompanije da dostave svoje reference na: ognjenkaz@lir.ba

Održano prvo regionalno predstavljnje projekta WellFood

LIR Evolucija i Ministarstvo poljoprivrede, šumartstva i vodoprivrede  Republike Srpske kao partneri iz Bosne i Hercegovine na projektu WellFood organizovali su prvo regionalno predstavljanje projekta WellFood u Banja Luci, 23. Juna 2014.

U cilju upoznavanja javnosti o najbitnijim ciljevima projekt, kao što su podsticanje inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, razmijena znanja i neophodnost proizvodnje kvalitetne hrane u skladu sa savremenim standardima, učesnicima je predstavljen projekat te je organizovano i stručno predavanje sledećih predavača:

1.       Dr Vid Kopanja,Pregled legislative u poljoprivredno-prehrambenom sektoru , Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

2.       Prof.   dr   Radoslav   Grujić, Sljedljivost u proizvodnji hrane, Tehnološki   fakultet Univerzitetau Istočnom Sarajevu

3.       Dr  Drago  Nedić,Bezbjednostikontrolaispravnostiibezbjednosti namirnica animalnogporijekla, Veterinarski  institut  Republike Srpske“drVaso Butozan”, Banja Luka

4.       Laboratorijske   analize   koje   se   vrše   u   okviru Zavodazazaštitu bilja,sjemenarstvoi biotehnologiju  Dipl.ing poljoprivrede   Dragana   Kovačić   Jošić, Poljoprivrednog  Instituta RepublikeSrpske-Banjaluka,    Poljoprivredni institut RepublikeSrpske,Banja Luka

5.       Dipl. Ing poljoprivrede Tatjana Docić Kojadinović, Laboratorijske   analize   koje   se   vrše   u   okviru Zavodaza agroekologiju,  Poljoprivredni  institut RepublikeSrpske,Banja Luka

6.       Dipl.  Ing.  Poljoprivrede  Mile  Gluvačević,  Standardi u poljoprivredi(GLOBALGAPi Organic), Udruženje ARGO-NET,konsultanti inspektorza GLOBALGAPi organskuproizvodnju

Prvo predstavljanje projekta WellFood okupilo je 31 učesnika, predstavnike proizvođača, nevladinih organizacija, Privredne komore Republike Srpske i stručnjaka iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Završnica predstavljanja projekta WellFood bila je rezervisana za uzgaivače i proizvođače hrane, gdje su prisutni proizvođači predstavili svoje proizvode prisutni.

Da bi se učesnici Prvog regionalnog predstavljanja projeka WellFood što bolje upoznali sa zdravim i sigurnim proizvodima prehrambenih proizvođača koji su prisustvovali događaju, upriličena je i degustacija proizvoda, tako da je učesnicima pružena šansa da se direktno upoznaju za prehrambenim proizvodima.

Prvom predstavljanju projekta su prisustvovali sledeći proizvođači:

-        PZ Agrojapra, Donji Agići

-        Eko-Bel d.o.o. Banja Luka

-        Prijedorčanka a.d. Prijedor

-        Vitaminka a.d., Banja Luka

-        ZZ „Livač“, Aleksandrovac

-        Predstavnici udruženja voćara Republike Srpske

   

Projekat WellFood predstavljen na Regionalnoj konferenciji projekta Adriafootouring

Partneri iz Bosne i Hercegovine uključeni u implementaciju projekta Adriafootouring (Adriatic Food and Turism, Innovative SMEs) www.adriafootouring.eu, LIR Evolucija i prijedorska razvojna agencija PREDA  su 13. Juna 2014 godine, organizovale Regionalnu konferenciju u hotelu Monument na Kozari.

Regionalna konferencija  (www.adriafootouring-rc-bih.preda.rs.ba) bila je odlična prilika da se promoviše projekat WellFood imajući u vidu da oba projekta povezuju slični ciljevi i da se obraćaju sličnim ciljnim grupama.

Regionalna konferencija projekta Adriafootouring okupila je mnoge relevantne učesnike na jednom mjestu. Prije svega to su predstavnici lokalne vlasti grada Prijedora, Vlade Republike Srpske (Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske), nacionalne info tačke za program Horizont 2020, turističke organizacije, nevladine organizacije te projektni partneri iz Italije i Crne Gore. Ukupno 58 učesnika iz sektora prehrane i turizma je učestvovalo na konferenciji.

Službenik na WellFood projektu, LIR Evolucije, Igor Lukić je predstavio projekat učesnicima konferencije. Na početku su prisutni upoznati sa partnerskom strukturom i finansijskim potencijalom projekta WellFood. U nastavku su učesnici konferencije imali priliku da se upoznaju sa detaljima projekta, sa njegovim ciljevima i najvažnije sa očekivanim rezultatima projekta. Posebno je naglašen značaj ADRIFOOD klastera kao bitnog alata za razvoj sektora prehrane u Bosni i Hercegovini, ali i projekta u cjelini. Imajući u vidu da će ADRIFOOD klaster biti mreža istraživača, eksperata, proizvođača hrane i potrošača, on može da bude osnova za inovacije koje će dovesti do nastanka održivog prehrambenog sektora, koji će proizvoditi sigurne, kvalitetne i sledljive proizvode. Danas su nove ideje i razmjena znanja od izuzetnog značaja za razvoj prehrambenog sektora u zemljama kakva je Bosna i Hercegovina. Nedostatak finansijskih sredstava neophodnih za uvođenje novih tehnologija i za razvoj sektora poljoprivrede moguće je prevazići kroz projekte kakav je WellFood. Projekat WellFood usmjeren je ka saradnji između interesnih grupa iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, zemalja koje su uključene u projekat, omogućavajući tako kreiranje inovacija i razmijenu znanja.

Na kraju prezentacije istaknuta je vizija projekta koja Jadranski region vidi kao mjeste gdje se proizvodi sigurna i kvalitetna hrana. 

Linkovi